Forum KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28 Strona Główna KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28
Przepisy kulinarne, hobby i co jeszcze chcemy...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bakłażan

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28 Strona Główna -> Rady i porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jagna




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA28 m 120

PostWysłany: Pon 1:52, 10 Lip 2006    Temat postu: bakłażan

No to ja mam pytanie dotyczące nieszczęsnego bakłażana. Nie wiem gdzie. Nie jestem pewna czy aby napewno ale wydaje mi się, że gdzieś i kiedyś słyszałam, że zanim się bakłażana zgrilluje (udusi itp.) to najpierw trzeba go pociąć wzdłuż na plastry i posypać solą - później się to spłukuje i dzięki temu nie jest gorzki.

No i teraz pytanie - czy pomyliłam warzywa, czy faktycznie tak trzeba z nim postępować? Raczej nie jadam bakłażanów więc nawet nie bardzo wiem czy są gorzkie?

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ANKA
Administrator



Dołączył: 03 Lip 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA 28/56

PostWysłany: Pon 10:38, 10 Lip 2006    Temat postu:

Tez coś takiego na temat bakłażanów słyszałam - pociąć, posolić i po pewnym czasie spłukać - ale prawdę mówiąc - nigdy nie robiłam i nie jadłam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Beata




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA 28/113

PostWysłany: Pon 11:55, 10 Lip 2006    Temat postu:

Ja jadłam bakłażana i naprawdę polecam lecz niestety niewiem jak został on przyrządzony. Z tego co się orientuję to wystarczy tylko posolić bez spłukiwania ale nie jestem pewna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jagna




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA28 m 120

PostWysłany: Pon 13:03, 10 Lip 2006    Temat postu:

Znalazłam na stronie [link widoczny dla zalogowanych] w trikach Pascala

Smażony bakłażan

Zanim zabierzesz się do wrzucania pokrojonego bakłażana na gorący tłuszcz, posól go i odstaw na 20 min. na bok. Sól wyciągnie z niego gorycz. Potem bakłażana warto przepłukać i wysuszyć. I dopiero wtedy można zacząć smażyć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Beata




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA 28/113

PostWysłany: Pon 13:46, 10 Lip 2006    Temat postu:

Możliwe, ja nie umiem tak dobrze gotować jak Pascal Jezyk

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jagna




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA28 m 120

PostWysłany: Pon 13:49, 10 Lip 2006    Temat postu:

Beata napisał:
Możliwe, ja nie umiem tak dobrze gotować jak Pascal Jezyk


Ja też nie, ale wszystko przed nami Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KRZYSZTOFA1
Gość






PostWysłany: Pon 14:14, 24 Lip 2006    Temat postu: BAKŁAŻAN

WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH SĄSIADÓW Wesoly

A CO DO BAKŁAŻANA TO POTWIERDZAM TĘ INFORMACJĘ. NALEŻY GO PO UMYCIU POKROI W PLASTRY LUB KOSTKĘ (W ZALEŻNOŚCI OD POTRZEB), POSYPAC SOLĄ I POZOSTAWI NA JAKIEŚ 20 MINUT ABY USUNĄC CHARAKTERYSTYCZNĄ DLA TEGO WARZYWA GORYCZ.

GDYBY KTÓRAŚ Z PAŃ REFLEKTOWAŁA POSIADAM BARDZO FAJNY PRZEPIS NA POTRAWE Z BAKŁAŻANÓW.

POZDRAWIAM
KRZYSIA
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jagna




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA28 m 120

PostWysłany: Pon 21:31, 24 Lip 2006    Temat postu:

Nie pytać - wrzucać do "Przepisy kulinarne" Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jagna




Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: PA28 m 120

PostWysłany: Pon 21:34, 24 Lip 2006    Temat postu:

A jeszcze, że tak spytam - który nr lokalu? Przychylam się do prośby naszej Ani-Administrator Wink z prośbą o fotkę w profilu i kilka słów o sobie w "Poznajmy się" - zawsze to jakoś tak milej Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28 Strona Główna -> Rady i porady Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin